17. 6. 2022.

Национална конференција поводом завршетка пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа”

Београд, 14. јун 2022 – На Националној конференцији поводом завршетка пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа”, који се спроводи у оквиру програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” који реализује Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, представљени су резултати пројектних активности. Оне су се односиле на неке од кључних аспеката квалитета живота, као што су образовање, информисање и приступ чистој води, а њихов општи циљ јесте смањење додатне рањивости мушкараца, жена и деце из ромске заједнице и других маргинализованих група изазване пандемијом Ковид-19. Пројекат је реализован од 1. јула 2021. до 30. јуна 2022. године у 18 локалних самоуправа (Нова Црња, Звездара, Крушевац, Краљево, Лозница, Бор, Ниш, Врање, Пирот, Владичин Хан, Стара Пазова, Ковин, Зрењанин, Смедеревска Паланка, Топола, Ваљево, Кањижа и Алибунар), а укупан број корисника пројекта је више од 800 Рома и других маргинализованих породица.

Током годину дана пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа” више од 470 ученика је добило стручну и техничку подршку школовању, 10 школа је опремљено са 200 таблета, више од 800 породица је информисано о имунизацији и начинима спречавања ширења епидемије кроз поделу заштитне опреме, више од 500 породица у 10 подстандардних насеља у седам локалних самоуправа добило је трајна решења за приступ води, а 10 одабраних локалних самоуправа је добило неопходну техничку опрему.

Конференцију је својим обраћањем отворила министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, која је том приликом изјавила да је поље будућег деловања борба против расизма и да је овај пројекат допринео у превазилажењу одређених стереотипа и предрасуда у друштву.

- Наш посао се своди на то да укључујемо Роме. Ми смо у министарству одлучили да будемо алат како Ромима тако и свима онима којима је стало до изградње културе људских и мањинских права и до културе дијалога. Ми можемо урадити све да искључивање смањимо и да се Роми осете равноправно укљученим у све сегменте живота. Једине препреке на том путу су стереотипи и предрасуде. Резултати пројекта су такви да је један део тих изазова превазиђен – закључила је Гордана Чомић.

Дарија Кисић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истакла је да је ромска популација једна од најрањивијих група на тржишту рада, због чега су мере и активности политике запошљавања посебно усмерене на ту категорију становништва. Такође, проф. др Кисић је објаснила да је посебна пажња током пандемије COVID-19 била усмерена на подршку најосетљивијим групама, на које се утицај различитих фактора и кретања у друштву најпре и осетио.

- У оквиру мера активне политике запошљавања посебан акценат је на запошљавању припадника ромске популације, а међу тим мерама су активно тражење посла, додатно образовање и обуке, финансијски подстицаји у виду субвенција за отпочињање сопственог посла и запошљавање - навела је Дарија Кисић.

Присутнима се обратио и шеф одељења за привредну сарадњу Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији Кристијан Шилинг, који је напоменуо да је пандемија највише утицала на најугроженије и најсиромашније групе људи који и даље осећају њене последице.

- Захваљујући сарадњи са партнерима, Немачка развојна сарадња је успела у намери да адекватно одговори на пандемијску кризу путем мера које су успешно имплементиране. Када је реч о спроведеним мерама, попут приступа пијаћој води, она представља само један од дугорочних циљева инклузије свих маргинализованих група коју желимо да постигнемо на заједничком путу. Кључни фактор за постизање овог циља је партнерство са локалним самоуправама, јавним комуналним предузећима, организацијама цивилног друштва, министарствима, Владом, као и са крајњим корисницима. Зато ћемо настојати да будемо истрајни у нашем даљем приступу и раду, како бисмо свим грађанима омогућили да буду укључени у заједницу и да се осећају као део исте – изјавио је Кристијан Шилинг.

Нинослав Јовановић, државни секретар из Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, нагласио је да питање инклузије Рома није само питање социјалне димензије, већ да је то питање људских права, права на рад, на пијаћу воду и на услове достојне човека.

- Веома важна компонента је подршка у водоснабдевању, односно обезбеђивање прикључака за воду, као и изградња комплетне водоводне мреже на местима где је није било. Поносни смо и на чињеницу да је преко 500 ученика кроз пројекат добило подршку ментора за време пандемије, када смо донирали таблет рачунаре и техничку опрему за школе. Захваљујући значајном програму који ће бити на снази од ове недеље, а који развијамо са ГИЗ-ом и са Амбасадом Немачке, 30 високообразованих Рома добиће прилику да буде запослено у јединици локалне самоуправе – рекао је Нинослав Јовановић.

Даниела Функе, директорка ГИЗ-а у Србији, истакла је да јој је драго када се виде конкретни резултати пројекта, попут приступа води, подршци у учењу, добијању потребне помоћи у условима кризе, запошљавању и правној подршци.

- Област социјалне инклузије и даље представља изазов, али смо сведоци да је у 18 локалних самоуправа показано како овај пројекат може да утиче на смањење рањивости Рома и других маргинализованих група. Како бисмо постигли овакве резултате, заједно са нашим партнерима, активно смо радили у 65 градова и општина у Србији, са 30 организација цивилног сектора, као и 48 средњих и већих компанија. Програм „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” се залаже и за смањење дискриминације, рад са социјалним радницима, наставницима, неговатељима, како би се обезбедио бољи приступ за улазак у програм социјалне подршке – закључила је Даниела Функе.

Пројекат је спровео Генерални секретаријат Владе Републике Србије као правни заступник Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, а партнери на реализацији пројекта била су удружења Центар за интерактивну педагогију и Екуменска хуманитарна организација.

Заменица генералног секретара Владе Републике Србије Тамара Стојчевић је поводом завршетка пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа” изјавила је да у Влади Републике Србије постоји велики број припадника ромске националности на високим функцијама, а да ће ова Влада настојати да их буде још више. Менаџерка Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије Драгана Јовановић Аријас закључила је да је важно да сви буду солидарни и да је неопходна координација свих актера у решавању проблема најрањивијих.