11. 3. 2022.

Obuka u MV Fortune (Cezar fast food) u Nišu

U okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u toku je realizacija obuke za kuvare u kompaniji MV Fortune iz Niša. Obuka se sprovodi uz stručnu podršku GFA Consulting Group, u maloprodajnim objektima kompanije MV Fortune (Cezar fast food) u Nišu.

Obuka za 5 kuvara počela je krajem februara i trajaće do kraja maja 2022 godine. Nikola Milić, direktor MV Fortune, rekao je da su do kandidata/kinja dolazili uglavnom na preporuku, a da su preporuke zaposlenih bile najbolje. Vrlo su zadovoljni izborom kandidata to jest već polaznicima obuke. Među polaznicima su tri devojke i dva mladića, svi mlađi od 30 godina.

Nekoliko njih studira, a Elvira Mekić (20 godina) je dobila mogućnost da završi Pravno-birotehničku školu u Nišu. Na pitanje kako uspeva da uskladi školu i obuku, Elvira kaže da uopšte nije teško, kada se dobro organizujete: „Vrlo sam zadovoljna obukom i šta sam sve naučila, najviše volim da pravim palačinke. Ovde sam stekla nove prijatelje i društvo, ekipa mi je super!“

Objekat koji smo posetili je najveći Cezar fast food u Nišu, u kome samo bašta ima 100 sedećih mesta. Gužve su konstantne, između ostalog, građani su se uželeli izlaska i sedenja u bašti. „Pandemija je uticala na rad svih ugostitelja pa i na nas“, kaže Nikola Milić. „Ipak smo uspeli da prebrodimo najteži period bez smanjivanja broja zaposlenih i polako se vraćamo na nekadašnji promet. Dostava je u međuvremenu porasla višestruko tako da je ona kompenzovala manji broj gostiju“.

Svi polaznici obuka prolaze kroz više radnih mesta u objektu, obučavaju se i za pomoćnog radnika u kuhinji, konobara, rad na kasi i prolaze više objekata kako bi se upoznali sa specifičnostima određenih objekata i lokacija.

Zaposleni u ugostiteljstvu su uglavnom mladi, često i studenti, kaže Nikola, zato dolazi do odliva zaposlenih, onih koji završe studije, ali neki se odluče da u toku turističke sezone odu na primorje i tamo zarade realno više nego što mogu ovde.