11. 3. 2022.

Obuka za zavarivače i bravare u Nišu

U okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji realizuje Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u toku je realizacija obuke za bravara i zavarivača u saradnji sa Narodnim Univerzitetom u Nišu. Obuka se sprovodi uz stručnu podršku GFA Consulting Group, u kompaniji Tim Industrial steel u Nišu.

Obuka za 5 bravara i 5 zavarivača počela je krajem februara i trajaće do kraja aprila 2022 godine. Jovana Čanji Aranđelović, iz Narodnog Univerziteta u Nišu, rekla je da su vrlo zadovoljni izborom kandidata, i da je proces selekcije bio vrlo izazovanali se na kraju prijavilo dovoljno dobrih i motivisanih kandidata za obuku. Posebno se izdvojio kandidat koji je ušao na obuku nešto kasnije i koji je bio izuzetno motivisan da se uključi u obuku, zbog koje se privremeno i doselio u Niš.

Među polaznicima obuke po iskustvu i godinama ističe se Dejan Džemailović (50 godina): „Nekada sam imao dodira sa metalskom strukom, završio sam srednju školu za metalostrugara, ali nikad nisam radio u toj struci. Radio sam u magacinu dugo godina, bio i šef magacina, a onda je firma otišla u stečaj. Pre 4 godine sam otišao u Slovačku da radim preko agencije za zapošljavanje, radio sam u Folksvagenu. Posle par meseci su u fabrici primetili da stalno prebacujem normu, odmah su me angažovali direktno da radim za kompaniju, dali mi stan i rekli da pozovem porodicu. Supruga i dve ćerke su došle, međutim njima se nije svidelo previše (u principu život tamo se svodi na kuća – posao relaciju), devojčice idu i u školu pa smo kada je korona počela odlučili da se vratimo u zemlju.“ Dejan je zadovoljan kako ide obuka, lako savladava bravarske veštine i nada se da će posle obuke biti pozvan da zasnuje radni odnos.

Za strugom koji seče metalne profile zatekli smo mladog Nemanju Uskokovića, studenta četvrte godine arhitekture. On ima plan da nakon završetka studija zajedno sa kolegama otvori arhitektonski biro za projektovanje. Dobijanje sertfikata za bravara/zavarivača će mu omogućiti da u birou registruju i takvu vrstu delatnosti. „Vrlo sam zadovoljan obukom, već sam prošao nekoliko radnih mesta i naučio razne veštine bravarskog zanata. Kada budem završio fakultet planiram da započnem svoj posao – dizajn i proizvodnju industrijskog nameštaja“, rekao je Nemanja.