21. 12. 2021.

Održano je svečano otvaranje salona lepote naših korisnica

Kancelarija za inkluziju Roma Autonomne pokrajine Vojvodine i Udruženje romskih studenata organizovali su Svečano otvaranje salona lepote "Wonderland" čije su vlasnice tri Romkinje, korisnice različitih programa podrške usmerenih na zapošljavanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Događaj je održan u njihovom novootvorenom salonu korisnica u ulici Cara Dušana 19, u Novom Sadu, 17. decembra 2021. godine.

Kristina Plavci, Nurhana Toplica i Alisa Đurić su korisnice projekta „Upali motor-povećanje zapošljivosti Roma u Srbiji“, kojeg uz podršku programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” realizuje Udruženje romskih studenata.

Kristina, Nurhana i Alisa, koje su udrženim snagama otvorile salon, pohađale su obuku za negu lepote u Edukativnom centru za profesionalne i radne veštine u Novom Sadu, kao i radnu praksu u frizerskim salonima nakon završene stručne obuke. Uz pomoć Udruženja romskih studenata njih tri su aplicirale za grantove radi pokretanje biznisa kod Nemačke organizacije HELP, koja sprovodi projekat „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila III, u okviru Programa „Migracije za razvoj“, i koji im je dodelio grantove za alat i opremu.

Za otvaranje salona lepote, one su takođe dobile i podršku organizacije ADRA za nabavku repromaterijala i fiskalne kase, a Udruženje romskih studenata je iz vlastitog budžeta izdvojilo sredstva za plaćanje najamnine prostora i troškova marketinga za salon.

Salon lepote je sjajan primer kako se uz dobru saradnju i koordinaciju postojećih usluga za podsticanje preduzetništva i uz kontinuiranu podršku korisnicima mogu realizovati uspešni preduzetnički poduhvati i od strane najugroženijih pripadnika/ca romske zajednice.