23. 9. 2022.

U sklopu projekta "Prevencija i eliminacija dečijih brakova u Srbiji" organizovani su izleti za devojčice iz Vranja i Kragujevca

U okviru aktivnosti socijalne inkluzije za romske devojčice iz Vranja organizovan je izlet u zoološki vrt „Mišić“ u mestu Dulan koje je udaljeno 8 km od Vranja. Osamnaest devojčica iz Vranja i okoline, koliko ih je bilo na ovom izletu, do sada nisu imale priliku da posete zoološki vrt, niti da prisustvuju nekom ovako organizovanom događaju. Devojčice su bile oduševljene konjima, zebrom, majmunima i drugim životinjama, i kako su rekle, do sada nisu imale sličnu priliku da se međusobno druže van svoje zajednice i škole i da bi volele da imaju još ovakvih prilika da posete različita mesta u okolini Vranja, učestvuju u sličnim aktivnostima i nastave druženje. Posle obilaska zooloskog vrta, organizovan je ručak u restoranu koji je u sklopu zooloskog vrta. Posebnu zahvalnost za realizaciju ovog događaja dugujemo saradnici Marini Damjanovski i udruženju Glas Vranja.

Sa druge strane i drugog dana, devojčice iz Kragujevca, koje su u proteklih par meseci učestvovale u socio-edukativnim radionicama na temu prevencije dečijih brakova, provele su predivan dan u druženju i uživale u prirodnim lepotama Zaltibora. Pored toga što su imale priliku da izaberu destinaciju i da pozovu ostale dugarice i drugare sa kojima žele da provedu dan, devojčice su preuzele obavezu da sazovu sastanak sa roditeljima, predstave plan izleta i prikupe potrebne saglasnosti od njih čime da su dale značajan doprinos i samoj organizaciji. Posebnu zahvalnost za realizaciju ovog događaja dugujemo dugogodišnjoj saradnici Emini Nikolić, i organizaciji Romanipen iz Kragujevca.

Posetile su Stopića pećinu koja je jedna od najuređenijih pećina u Srbiji i istovremeno zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, muzej na otvorenom Staro selo u mestu Sirogojno, vodopad u Gostilju koji se ubraja u najviše prirodne vodopade u Srbiji i atraktivni El Paso City i zaista zanimljive ambijentalne celine koje se u njemu nalaze. Deca do sada nisu imala priliku da posete ove sadržaje tako da su zaista uživali i stekli nova iskustva i utiske.

Dan je iskorisćen u druženju, razgovarima o planovima za budućnost i mogućnostima koje imaju pred sobom u pogledu daljeg razvoja kao i radu na jačanje svesti o značaju obrazovanja i sticanja veština na putu njihovog ličnog i ekonomskog osamostaljivanja.

Ova aktivnost socijalne inkluzije realizovana je u okviru projekta „Prevencija i eliminacija dečjih brakova u Srbiji“ koji finansiraju Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji i Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke (BMZ) u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, a u saradnji sa organizacijom Praxis.