29. 6. 2020.

Podsticanje zapošljavanja marginalizovanih grupa kroz stručne obuke za bravare i zavarivače u Nišu

U skladu sa merama za podsticanje zapošljavanja marginalizovanih grupa u Nišu je započela obuka za zavarivače za Rome, povratnike iz Nemačke i drugih zemalja Evropske unije, kao i pripadnike drugih teško zapošljivih kategorija. Obuka će se odvijati u periodu od 22. juna do 20. jula, u okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ Nemačke razvojne saradnje koju u Srbiji sprovodi GIZ.

Polaznici će u tom periodu svakog radnog dana i subote pohađati obuke, kako bi stekli veštine i znanje za zanimanja bravara i zavarivača, kao i međunarodno priznate sertifikate za obavljanje ovih poslova po uspešnom završetku stručne obuke. Pred njima je i mogućnost zaposlenja u kompaniji „Balkan“ u Nišu, koja je specijalizovana za proizvodnju, remont i održavanje energetskih i procesnih postrojenja. Obuka je prilagođena početnicima, a realizuje je kompanija GWT, renomirani pružalac obuke u ovoj oblasti. Svim polaznicima tokom obuke obezbeđeni su obrok, troškovi prevoza, kompletna zaštitna oprema, a nakon obuke svi polaznici će steći međunarodno priznate sertifikate - po dva međunarodno priznata sertifikata EN ISO 9606-1 i biti obučeni za dva postupka zavarivanja prema Standardu EN ISO 9606-1iv, kao i dve vrste bravarskih radova – gasno sečenje i brušenje sa žljebljenjem.

Važan saradnik u projektu je Romsko studentsko udruženje iz Niša, koje je u projektu vršilo informisanje i selekciju kandidata na obukama i koje će im pružati podršku tokom trajanja obuke i koje sprovodi program Mobilni karijerni centar u okviru projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji.

Tokom obuke 16 polaznika imaće priliku da se upoznaju sa uslovima rada u firmi „Balkan“, da se predstave poslodavcu u najboljem svetlu i da nakon obuke dobiju mogućnost i da se zaposle. Svim polaznicima koji uspešno završe obuku, kompanija „Balkan“ će ponuditi posao zavarivača. Ovaj radni angažman podrazumeva terenski posao u Kostolcu, Obrenovcu, Svilajncu, gde kompanija „Balkan“ vrši remontovanje postrojenja u elektroprivredi.

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ u narednom periodu u fokusu će biti mere za podsticanje zapošljavanja. U bliskoj saradnji sa poslodavcima projekat će Romima i drugim teško zapošljivim grupama omogućiti direktan pristup poslodavcima, obukama za rad na konkretnim radnim mestima i zapošljavanju.


Kontakt za medije: Jovana Đinković
E-mail: jovana_djinkovic@eg.rs
Mob: 060/7071-058Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) je implementaciona organizacija Nemačke Vlade koja u ime nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), podržava Srbiju kroz mnogobrojne bilateralne i regionalne projekte. Od 2000. godine, Savezna Republika Nemačka je kroz neposrednu pomoć izdvojila za Srbiju preko 2 milijarde evra.