9. 8. 2022.

POSETA MINISTARKE GORDANE ČOMIĆ VALJEVU POVODOM ZAVRŠENIH RADOVA NA VODOVODNOJ MREŽI

Valjevo, 06.09.2022. – Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić posetila je porodice kojima je obezbeđen pristup čistoj, pijaćoj vodi kroz radove izvršene na vodovodnoj mreži u Valjevu, selu Gornja Grabovica na rekonstrukciji i proširenju vodovoda.

Radovima koji su trajali od marta do jula 2022. godine, izgrađen je vodovod u dužini od 1.282,66 metara i uvedeni su šahtovi za domaćinstva. U okviru intervencije ukupno je 153 domaćinstava u selu Gornja Grabovica priključeno na vodovodnu mrežu čime su dobili stalan pristup vodi za piće. Osim toga, omogućeno je priključenje na vodovodnu mrežu i područnom odeljenju OŠ Andra Savčić u Gornjoj Grabovici, koje pohađa oko 40 učenika od 1. do 4.razreda.

Radovi su sprovedeni u okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava” koji se sprovodi u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Partneri u projektu su Generalni sekretarijat Vlade Republike Srbije kao pravni zastupnik Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, a partneri u realizaciji su udruženja Centar za interaktivnu pedagogiju i Ekumenska humanitarna organizacija.

„Uz podršku Republike Srbije, koja je sa partnerima realizovala jedan veoma važan i bitan projekat, omogućili smo pijaću vodu za preko 153 domaćinstva u Gornjoj Grabovici. Grad Valjevo je i na ovom projektu pokazao da je pouzdan partner i ja se zahvaljujem donatorima sa kojima smo zajedničkim snagama uspeli da doprinesemo unapređenju života porodica u ovom delu našeg grada. Mi smo otvoreni za svaku vrstu saradnje u budućnosti i mislim da smo do sada pokazali da iskreno radimo na unapređenju života Roma na teritoriji grada Valjeva. Verujem da ćemo u narednom periodu moći da se pohvalimo rešavanjem još nekih višedecenijskih problema u Valjevu, naročito u romskoj populaciji", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ministarka Gordana Čomić naglasila je da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodi računa o svim manjinama, ali i o zaštiti i unapređenju njihovih prava i da je pijaća voda jedan od osnovnih ljudskih prava.

"Zajedno sa partnerima iz GIZ - a , a pre svega sa ljudima koji stanuju ovde i sa predstavnicima opštine Valjevo, danas hoćemo da podelimo informaciju da teče primena naše strategije i plana za bolji život Roma. Pijaća voda je jedan od prvih uslova i osnovno ljudsko pravo i želimo kao država Srbija da pokažemo da govorimo ono što mislimo i da radimo ono što govorimo, a to je da svi imaju pristup pijaćoj vodi. Veliki posao je pred nama, ali je puno posla i urađeno. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodi računa o svim manjinama, o zaštiti i unapređenju njihovih prava i ja ću ovaj lepi, vodeni dan za mnoge kuće u ovom selu, iskoristiti i da zamolim sve Rome, da pozovu na čašu vode sve popisivače, da slobodno izađu na popis i da se slobodno izjasne, jer je važno da u popisu Srbije znamo koliko Roma živi u Srbiji. Tačan taj broj će značiti više vode u više kuća, to će značiti bolje snabdevanje strujom,rešavanje problema. Romi su naše komšije, prijatelji, rođaci, braća i sestre i zaslužuju isti kvalitet života kao bilo ko drugi ko živi u Srbiji. Mi ćemo na tome da radimo. Zahvalni smo Valjevu i predložićemo i GIZ - u i svim partnerima da nastavljaju da ulažu novac u Valjevo, zato što je način na koji se troši taj novac, vredno svakog utrošenog evra, a sve za bolji kvalitet Roma i Romkinja koji žive ovde, ali i svih drugih", naglasila je ministarka Gordana Čomić.

„Ovaj seoski vodovod smo primili 2018. godine na upravljanje i možemo slobodno reći da on nije bio adekvatan, da smo imali jako veliki broj dana sa nestašicama vode. To se značajno odrazilo na to da smo morali besplatno da dostavljamo cisterne sa zdravom pijaćom vodom, ali to nije način. Hvala Bogu, sada smo izgradnjom rezervoara na Cariću i izgradnjom vodovodne mreže obezbedili ovde redovno snabdevanje gradskom pijaćom vodom, tako da više neće biti problema kojih je do sada bilo", rekao je Ivan Filipović, direktor JKP Vodovoda Valjevo.

„Još sa početkom pandemije Korona virusa, i i inače teški stambeni i životni uslovi Roma širom Srbije su itekako bili dodatno otežani. Celokupan projekat je sproveden u sedam jedinica lokalne samouprave i nakon više od godinu dana, više od 520 porodica je po prvi put dobilo ispravnu pijaću vodu u svojim domovima. Danas, ovde u Gornjoj Grabovici, svedoci smo toga da posle više od 20 godina ovi ljudi u svojim domovima, imaju prvi put pijaću vodu. Želim da se ispred programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, zahvalim svim partnerima u ovom izuzetno značajnom projektu", zaključila je Sanela Bahtijarević, menadžerka u programu.

O projektu Osnovni cilj projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa izazvane pandemijom COVID-19 u 18 lokalnih samouprava” je prevazilaženje izazova nastalih usled pandemije COVID-19 u oblasti obrazovanja, poboljšanje pristupa vodi i unapređenje informisanja i imunizacije protiv COVID-19, kao i tehnička podrška nadležnim lokalnim institucijama za potrebe praćenja toka pandemije. Jedan od prioriteta projekta bio je podrška lokalnim samoupravama i javno-komunalnim preduzećima u obezbeđivanju trajnog pristupa vodi za više od 500 romskih i drugih marginalizovanih porodica u više od 10 podstandardnih naselja u sedam jedinica lokalne samouprave: Kanjiža, Smederevska Palanka, Stara Pazova, Zrenjanin, Kovin, Alibunar i Valjevo.