Psiho-socijalna pomoć, pravna pomoć, socijalna medijacija i pomoć u obrazovanju

U Beogradu je podržano osnivanje dva Društvena centra (Community centra) u okviru koga su predviđene usluge psiho-socijalne, pravne pomoći i socijalne medijacije. Savetovanje/pomoć se radi u vezi svega onoga što su korisnici izneli vezano za pristup ljudskim pravima iz oblasti zapošljavanja, stanovanja, zdravstvene I socijalne zaštite, obrazovanja i diskriminacije. Društveni centri su uspostavljeni sa premisom da je pripadnicima romske zajednice potrebna dodatna podrška u ostvarivanju ljudskih prava zbog njihove ekstremne ranjivosti.

Usluga savetovanja/pomoći je namenjena pripadnicima romske zajednice i drugim marginalizovanim grupama u Beogradu, pre svega u dva podstandardna naselja – Orlovskom naselju na Zvezdari I Okretnici 75 na Novom Beogradu. Principi rada ove usluge su sledeći: individualizovani pristup pronalaženju rešenja za probleme; proaktivnost u pronalaženju rešenja zajedno sa korisnicima; tImski I holistički pristup korisnicima; održavanje dobre saradnje sa institucijama; komplementarnost sa drugim inicijativama.

Usluge psiho-socijalne i pravne pomoći I socijalne medijacije sprovodi organizacija civilnog društva Forum Roma Srbije, kroz rad na terenu, u okviru prostorija društvenih centara i u okviru drugih aktivnosti koje se održavaju na različitim lokacijama.

Za više informacija, terminima i planiranim aktivnostima, kontakt osoba je Predrag Momčilović, predrag@frs.org i 060 022 82 51.

Pomoć u obrazovanju odraslih

Pojekat uz pomoć nevladine organizacije „Pomoć deci“ sprovdi uključivanje Roma i Romkinja u obrazovanje odraslih (osnovnog i srednjeg obrazovanja).

Dodatno, za osobe koji su povratnici iz zemalja Evropske Unije, nevladina organizacija „Pomoć deci“ zajedno sa programom pruža uslugu nostrifikacije diploma stečenih van teritorije Republike Srbije.

Opštine: Vranje, Surdulica i Subotica

Za više informacija nas kontaktirajte putem mejl adrese: ivana.simonovic@giz.de i putem telefona: +381 11 260 7132 lokal 4071.