16. 7. 2021.

Представљен пројекат „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“

Београд, 14. јул 2021. - У згради Владе Републике Србије одржан је догађај поводом почетка реализације пројекта „Смањење додатне рањивости Рома, Ромкиња и других маргинализованих група, изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа“, чији је циљ превазилажење изазова насталих услед пандемије COVID-19 у области образовања, затим побољшање приступа води, информисање и промоција имунизације против COVID-19, као и техничка подршка надлежним локалним институцијама за потребе праћења тока пандемије COVID-19.

Потписник Уговора о реализацији пројекта је Генерални секретаријат Владе Републике Србије, а за импелментацију је задужен Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (СИПРУ) са подимплментационим партнерима Центром за интерактивну педагогију (ЦИП центар) и Екуменском хуманитарном организацијом (ЕХО), а уз подршку програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, коју спроводи ГИЗ. Главни политички партнер је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог казала је да велике невоље увек најтеже падају онима који имају најмање могућности да се од невоља одбране, без обзира да ли су те невоље локалне као земљотреси и поплаве, или је у питању глобална пандемија која је зауставила планету и натерала нас да размишљамо колико је тешко преживети у затвореним условима. „Није мало задовољство да као Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са ГИЗ-ом, СИПРУ и локалним самоуправама учествујемо у пројекту којим ћемо наредних шест месеци доказати да не желимо никога да оставимо иза себе зато што је рањивији“, казала је Чомић. Она је истакла да је због тога изузетно важна подршка образовању за око 500 деце која ће бити омогућена овим пројектом, затим питка вода за више од 500 ромских и других породица, као и имунизација која је неопходна свима. „Само међусобним дијалогом и заједничком сарадњом можемо да смањимо тешкоће које нам је пандемија донела“, закључила је Чомић.

Даниел Мохсени, политички саветник Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду, истакао је да су људска права, приступ услугама и релевантним информацијама кључни градивни елементи сваког друштва. „Кроз пројектне активности побољшаће се приступ образовању и информисању током пандемије, као и у посткризном периоду. Предвиђено је побољшање приступа квалитетном учењу, као и помоћ школама у виду ИТ опреме за 500 Рома и Ромкиња и за другу социјално угрожену децу“, рекао је Мохсени. Он је нагласио да ће пројекат пружити експертску и техничку подршку за обезбеђивање приступа води за 545 породица које живе у неадекватним условима. Овом приликом потписан је и Споразум о сарадњи између Генералног секретаријата Владе, осам градова и општина и Екуменске хуманитарне организације, у циљу унапређења приступа води у подстандардним насељима.

Председник Општине Смедеревскa Паланкa Никола Вучен истакао је да oпштина настоји да одговори на потребе и изазове са којима се суочавају сви грађани, посебно они који су на рубу егзистенције. „Споразум који потписујемо данас је још један доказ да смо као Општина спремни да све своје ресурсе ставимо на располагање за потребе својих грађана. Захваљујући овом пројекту, 170 породица у селу Придворице у Смедеревској Паланци имаће приступ пијаћој води“, казао је Вучен.

Мере и активности кроз овај пројекат настоје да допринесу смањењу додатне рањивости породица ромске националности и других маргинализованих група које живе у 18 локалних самоуправа (Нова Црња, Звездара, Крушевац, Краљево, Лозница, Бор, Ниш, Врање, Пирот, Владичин Хан, Стара Пазова, Ковин, Зрењанин, Смедеревска Паланка, Топола, Ваљево, Кањижа и Алибунар), кроз изградњу капацитета локалних актера за ургентан одговор уз инклузиван приступ. У области образовања биће пружена подршка ученицима основних школа у учењу, као и подршка родитељима да помогну својој деци током школовања. Поред тога, биће додељена и техничка опрема као предуслов за учење на даљину и испуњавање школских задатака. Кад је реч о информисању, превенцији и промоцији имунизације против пандемије COVID-19, породицама ромске националности биће пружени савети о превентивним мерама, информације о значају процеса имунизације и биће дистрибуирана заштитна опрема.

Побољшање приступа води биће обезбеђено изналажењем трајних решења за 545 маргинализованих породица које живе у 11 подстандардних насеља у општинама Стара Пазова, Ковин, Зрењанин, Смедеревска Паланка, Топола, Ваљево, Кањижа и Алибунар, кроз изградњу и доградњу водоводних мрежа, односно обезбеђивање индивидуалних прикључака на водоводну мрежу. Корисници пројекта су пре свега Роми и Ромкиње, повратници/е, који живе у 18 локалних самоуправа, али и припадници/е других маргинализованих група.