10. 5. 2022.

Svečano otvaranje skupštine poljoprivredne zadruge

U okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kao političkim partnerom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao ključnim partnerom uz podršku GFA konsultantske kuće, Asocijacija koordinatora za romska pitanja pokrenula je projekat ,,Uspostavljanje socijalnog preduzeća / zadruga”.

Tim povodom je 29.04.2022. godine, u svečanoj sali Skupštine Opštine Osečina, održana osnivačka skupština poljoprivredne zadruge - proizvođača obojenog voća iz sela Jalovik. Cilj osnivanja ove zadruge predstavlja osnaživanje kapaciteta romskog stanovništva, kao i poboljšanje njihovog položaja na tržištu rada. Sa idejom o sveukupnoj socijalnoj inkluzivnosti ova novonastala zadruga predstavlja zadrugu svih građana opštine Osečina.

Imali smo veliku čast da na osnivačkoj skupštini ugostimo državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva g-dina Darka Božića, predsednika Zadružnog saveza Srbije Nikolu Mihailovića, predstavnika konsultantske kuće GFA g-dina Miodraga Shresthu i predsednika Zadružnog saveza Južne Srbije g-dina Dejana Mitića. Tog dana su, u naselju Konjic, sa malinarima, gosti imali priliku da obiđu njihova poljoprivredna gazdinstva.

Vrata svoje kuće, u ime Opštine Osečina otvorio nam je njen predsednik, g-din Nikola Tomić, koji je dao punu podršku ovoj inicijativi. Istaknuta je i saradnja sa koordinatorom za romska pitanja gospodinom Sinišom Muratović, gde se zajedničkim snagama radi na poboljšanju položaja Roma u ovoj opštini. Ovom prilikom, zadrugari su imali priliku i da prenesu probleme sa kojima se suočavaju, a neki od gorućih su nepostojanje infrastrukture vodosnabdevanja, loša putna infrastruktura kao i problem sa električnom energijom.

Asocijacija koordinatora za romska pitanja