Vesti i događaji

15. 12. 2020.

Novi ciklus distribucije paketa podrške romskim i porodicama drugih marginalizovanih grupa

Beograd, 15 decembar – U organizaciji Crvenog Krsta Srbije i projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u beogradskim opštinama Rakovica, Čukarica, Novi Beograd i Zvezdara je tokom prve polovine decembra, u sklopu trećeg ciklusa distribucije, podeljen 201 paket hrane i higijenskih sredstava

pročitajte više

15. 12. 2020.

SRBIJA MORA DA PRATI NOVU EVROPSKU STRATEGIJU U BORBI PROTIV ANTI-ROMIZMA I DISKRIMINACIJE ROMA

“Evropska unija nedavno je usvojila novi Strateški okvir za ravnopravnost, uključivanje i participaciju Roma do 2030.godine, koji kao dva osnovna cilja EU postavlja smanjenje udela Roma sa iskustvom diskriminacije sa 26 % na 13% i smanjenje udela od 46% opšte populacije, koja se izjasnila da se oseća nelagodno što ima komšije Rome, za najmanje trećinu.

pročitajte više

10. 12. 2020.

ZAKONI I MERE KOJI GARANTUJU LJUDSKA PRAVA POSTOJE, ALI SE ČESTO NE PRIMENJUJU ADEKVATNO I NA VREME

Istraživanja o diskriminaciji u Srbiji, koja je projekat “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” u protekle dve godine sproveo u saradnji sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, pokazala su da 95 % građana smatra da diskriminacija u Srbiji postoji i da se najčešće ispoljava u oblasti rada i zapošljavanja (74%), socijalne zaštite (30%), zdravstva (29%) i obrazovanja (20%), a da su joj prema mišljenju 50 odsto ispitanika najizloženiji Romi, a potom žene (33%).

pročitajte više

26. 11. 2020.

Nove mogućnosti za zapošljavanje i zaštitu od korona virusa Roma i drugih marginalizovanih grupa

Beograd, 26. novembar 2020. - Prvi talas pandemije Covid-19 doveo je do otpuštanja oko 200.000 ljudi ili 8% zaposlenih u Srbiji , a neizvesnost na tržištu rada posebno se negativno odražava na Rome, Romkinje i druge marginalizovane grupe.

pročitajte više

24. 11. 2020.

Otvoren konkurs za prijavljivanje na stručnu obuka za zavarivanje

Projekat Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji implementira GIZ, u saradnji sa kompanijama Statik, Utva silosi i Siloin iz Kovina i sa pružaocem obuke GWT, organizuje i sprovodi stručnu obuku za profil Zavarivač.

pročitajte više

16. 11. 2020.

300 PROSVETNIH RADNIKA ZAVRŠILO OBUKU O PREPOZNAVANJU I POSTUPANJU U SLUČAJU DISKRIMINACIJE

U proteklih godinu dana 300 prosvetnih radnika iz 60 predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola širom Srbije, prošlo je obuku o prepoznavanju i preduzimanju preporučenih aktivnosti i mera u vezi sa diskriminacijom u obrazovnom okruženju.

pročitajte više

4. 11. 2020.

JAVNI POZIV ZA MALA, SREDNJA I VELIKA PREDUZEĆA ZA UČEŠĆE U PROGRAMU: ZAPOŠLJAVANJE PUTEM STRUČNIH OBUKA ZA ROME I DRUGE MARGINALIZOVANE GRUPE

Projekat Nemačke razvojne saradnje ’’Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji’’ realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, uz stručnu podršku GFA consulting group GMbH. Jedan deo projekta je usmeren na podršku marginalizovanim grupama da unaprede svoje veštine i povećaju zapošljivost.

pročitajte više

3. 11. 2020.

JAVNI POZIV ZA ORGANIZATORE OBUKA ZA UČEŠĆE U PROGRAMU: ZAPOŠLJAVANJE PUTEM STRUČNIH OBUKA ZA ROME I DRUGE MARGINALIZOVANE GRUPE U SRBIJI

Projekat Nemačke razvojne saradnje ’’Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji’’ realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz podršku GFA consulting group GMbH. Jedan deo projekta je usmeren na podršku marginalizovanim grupama da poboljšaju svoj položaj na tržištu rada kroz unapređenje znanja i veština.

pročitajte više

27. 10. 2020.

DISKRIMINACIJU JE VAŽNO PREPOZNATI, ALI JOŠ VAŽNIJE PROTIV NJE SE BORITI

Istraživanja dokazuju da diskriminacija u Srbiji postoji, a da su dikriminaciji najizloženiji Romi. To potvrđuju i slučajevi fizičkog nasilja izazvani predrasudama i stereotipima na nacionalnoj osnovi, kakvih je u poslednjih nekoliko godina bilo u Leskovcu i okolini, ali i u celoj Srbiji.

pročitajte više
Agro turizam Obuka za domacinstva

15. 10. 2020.

Agro turizam Obuka za domacinstva (Video)