Vesti i događaji

20. 12. 2022.

Uspešno završena obuka za zavarivače

Romsko studentsko udruženje sprovelo je u okviru programa „Mobilni razvojni centar“ koji podržava Nemačka razvojna saradnja u okviru projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, obuku za zavarivača u kompaniji SZR PROHROM iz VLASOTINCA.

pročitajte više

24. 10. 2022.

Prvih šest godina socijalnog zadrugarstva

Prema poslednjim dostupnim podacima objavljenim u aprilu 2022. godine, u okviru Izveštaja o malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, u Srbiji je 2020. godine poslovalo 2.078 zadruga. Zadruge su prema Republičkom zavodu za statistiku činile 2% ukupnog broja pravnih lica, dok su sa 5.378 zaposlenih ostvarivale udeo od 0,4% zaposlenih u sektoru preduzeća. U ukupnom broju zadruga gledano prema delatnostima, najviše je tradicionalnih poljoprivrednih zadruga (1.293), sa najvećim brojem zaposlenih i ostvarenim prometom. U periodu od 2016. do 2020. godine povećano je interesovanje građana za zadrugarstvo. Broj formiranih zadruga premašio je broj ugašenih za 462 nove zadruge. Trend rasta nastavio se i tokom 2021. i 2022. godine. Prema informacijama Zadružnog saveza Srbije, ukupan broj novoformiranih zadruga u periodu od 2015. do 2022. godine premašuje 1100 zadruga. Osim tradicionalnih poljoprivrednih zadruga, građani su pokazali interesovanje i za formiranje prvih socijalnih, energetskih, radnih i drugih specijalizovanih zadruga.

pročitajte više

23. 9. 2022.

U sklopu projekta "Prevencija i eliminacija dečijih brakova u Srbiji" organizovani su izleti za devojčice iz Vranja i Kragujevca

U okviru aktivnosti socijalne inkluzije za romske devojčice iz Vranja organizovan je izlet u zoološki vrt „Mišić“ u mestu Dulan koje je udaljeno 8 km od Vranja. Osamnaest devojčica iz Vranja i okoline, koliko ih je bilo na ovom izletu, do sada nisu imale priliku da posete zoološki vrt, niti da prisustvuju nekom ovako organizovanom događaju. Devojčice su bile oduševljene konjima, zebrom, majmunima i drugim životinjama, i kako su rekle, do sada nisu imale sličnu priliku da se međusobno druže van svoje zajednice i škole i da bi volele da imaju još ovakvih prilika da posete različita mesta u okolini Vranja, učestvuju u sličnim aktivnostima i nastave druženje. Posle obilaska zooloskog vrta, organizovan je ručak u restoranu koji je u sklopu zooloskog vrta. Posebnu zahvalnost za realizaciju ovog događaja dugujemo saradnici Marini Damjanovski i udruženju Glas Vranja.

pročitajte više

16. 8. 2022.

Превенција и елиминација дечјих бракова у Србији

Učesnici i učesnice prvog kruga radionica pod nazivom Pravo na jednake šanse u oblasti rada i zapošljavanja i mere i programi Nacionalne službe za zapošljavanje namenjeni teže zapošljivim kategorijama, imali su priliku da se detaljno informišu o pravima iz oblasti rada i zapošljavanja, merama i programima Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i o značaju aktivne uloge pojedinaca u procesu traženja posla, mogućnostima i raspoloživim resursima u smislu unapređenja profesionalnih kompetencija, znanja i veština.

pročitajte više

9. 8. 2022.

POSETA MINISTARKE GORDANE ČOMIĆ VALJEVU POVODOM ZAVRŠENIH RADOVA NA VODOVODNOJ MREŽI

Valjevo, 06.09.2022. – Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić posetila je porodice kojima je obezbeđen pristup čistoj, pijaćoj vodi kroz radove izvršene na vodovodnoj mreži u Valjevu, selu Gornja Grabovica na rekonstrukciji i proširenju vodovoda.

pročitajte više

27. 6. 2022.

Objavljen Javni poziv za učešće u programu za zapošljavanje visoko obrazovanih Roma i Romkinja u jedinicama lokalne sampuprave

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upućuje Javni poziv jedinicama lokalne samouprave za uključivanje u program „Podsticanje zapošljavanja visokoobrazovnih Roma i romske zajednice u lokalnoj samoupravi“.

pročitajte više

17. 6. 2022.

Национална конференција поводом завршетка пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа”

Београд, 14. јун 2022 – На Националној конференцији поводом завршетка пројекта „Смањење додатне рањивости Рома и других маргинализованих група изазване пандемијом COVID-19 у 18 локалних самоуправа”, који се спроводи у оквиру програма Немачке развојне сарадње

pročitajte više

17. 6. 2022.

REALIZOVANE RADIONICE PODRŠKE RODITELJIMA

Realizovane radionice namenjene roditeljima romske nacionalnosti dece osnovno školskog i srednjoškolskog uzrasta sa teritorije GO Zvezdara

pročitajte više

10. 5. 2022.

Svečano otvaranje skupštine poljoprivredne zadruge

U okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog kao političkim partnerom i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao ključnim partnerom uz podršku GFA konsultantske kuće, Asocijacija koordinatora za romska pitanja pokrenula je projekat ,,Uspostavljanje socijalnog preduzeća / zadruga”.

pročitajte više

15. 4. 2022.

JAVNI POZIV ZA OBUKU ZA RADNO MESTO Skladišni radnik i deklarant

Obuka se realizuje u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi Deutshe Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, uz stručnu podršku GFA consulting group GMbH, i u saradnji sa kompanijom Nelt Co. Obuka traje tri meseca, podrazumeva zasnivanje radnog odnosa na određeno vreme i isplatu zarade za vreme trajanja obuke.

pročitajte više