Vesti i događaji

10. 6. 2021.

Omogućiti vakcinaciju u romskim naseljima

Beograd, 10. jun 2021.- Romi bi se masovnije vakcinisali ukoliko bi im se omogućila imunizacija na mestima koja su njima lako dostupna, poput naselja u kojima žive, zaključak je današnje zdravstvene radionice koja je održana u opštini Zvezdara.

pročitajte više

28. 5. 2021.

PROJEKTNO FINANSIRANJE I ZNANJE U UPRAVLJANJU PROJEKTIMA DOPRINOSI BOLJEM POLOŽAJU ROMA U SRBIJI

U okviru programa Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji, koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi GIZ, juče je završena radionica “Upravljanje projektnim ciklusom”. U petodnevnoj radionici, održanoj u dva segmenta tokom maja u Beogradu u Hotelu Zira, učestvovali su predstavnici organizacija civilnog društva, opština i gradova i lokalnih institucija, koje u fokusu svojih aktivnosti imaju inkluziju Roma, povratnika i drugih marginalizovanih grupa.

pročitajte više

25. 5. 2021.

POČETAK DRUGOG CIKLUSA PROJEKTA „POSLOVNA INKLUZIJA“- UKLJUČI SE!

Nakon uspešno završenog prvog ciklusa, motivisani započinjemo drugi ciklus projekta “Poslovna inkluzija” sa ciljem da osnažimo zapošljivost teže zapošljivih grupa na teritoriji Republike Srbije. Do sada smo uspešno podržali osobe sa invaliditetom, mlade bez roditeljskog staranja i osobe starosti iznad pedeset godina, a u narednom ciklusu, pored postojećih, uključujemo i novi modul – Jake žene.

pročitajte više

19. 5. 2021.

ЛАКШЕ ЗАПОШЉАВАЊЕ ЉУДИ ИЗ ОСЕТЉИВИХ ГРУПА

Писмо о намерама и Меморандум о сарадњи између програма Немачке развојне сарадње ,,Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији'' који спроводи ГИЗ и Секретаријата за привреду и туризам и Канцеларије за Инклузију рома ВАПВ свечано су потписани данас у Влади Аутономне покрајине Војводине.

pročitajte više

15. 4. 2021.

JAVNI POZIV ZA OBUKU I PRAKSU ZA ZANIMANJA:
1. SEČENJE SUNĐERA U PROIZVODNJI NAMEŠTAJA
2. LEPLJENJE SUNĐERA U PROIZVODNJI NAMEŠTAJA
3. PAKOVANJE NAMEŠTAJA

Program pruža šansu nezaposlenim osobama da učestvuju u navedenim obukama i dobiju zaposlenje u kompaniji Mobels d.o.o. iz Vranja. Obuka će sadržati teorijski deo u trajanju od 36 časova i praktični deo u trajanju od 20 radnih dana. Tokom praktične obuke biće obezbeđena podrška mentora i nadoknada troškova svim polaznicima/cama, a najuspešniji će dobiti priliku da ostanu da rade u navedenoj kompaniji.

pročitajte više

15. 4. 2021.

Javni poziv za podnošenje predloga projekata: Milion evra za zapošljavanje teže zapošljivih grupa stanovništva

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Inicijativa za inkluziju 3“, raspisali su konkurs za izbor 10 lokalnih samouprava koji će dobiti podršku za realizaciju projekata u cilju sprovođenja inovativnih i održivih rešenja za zapošljavanje teže zapošljivih grupa stanovništva. Ukupan iznos koji je na raspolaganju u okviru Poziva za prikupljanje koncepata projekata je 1.000.000 evra, a maksimalni iznos grantova za pojedinačne projekte iznosi 100.000 evra.

pročitajte više

6. 4. 2021.

NOVA ŠANSA ZA ZAPOSLENJE 500 ROMA I ROMKINJA

Oko 560 pripadnika teže zapošljivih grupa iz Beograda, Valjeva i Leskovca, među kojima 405 žena, dobilo je u proteklih šest meseci, u okviru projekta "Ekonomsko osnaživanje Romkinja: unapređivanje kapaciteta za zapošljavanje i samozapošljavanje“, stručnu i mentorsku podršku u cilju sticanja novih znanja i veština neophodnih da se uključe u tržište rada i zaposle. Rezultati aktivnosti projekta su i preporuke za rodno senzitivne mere za zapošljavanje i rodnu ravnopravnost, koje će dugoročno doprineti ekonomskom osnaživanju Roma, Romkinja i drugih teže zapošljivih osoba na lokalnom i nacionalnom nivou - objavljeno je danas na završnoj konferenciji projekta održanoj u Medija centru u Beogradu.

pročitajte više

1. 4. 2021.

JAVNI POZIV ZA ORGANE JEDINICA LOKALNIH SAMOUPRAVA, JAVNIH USTANOVA I PREDUZEĆA, UDRUŽENJA GRAĐANA I PRIVREDNIH SUBJEKATA RADI UČEŠĆA U PROGRAMU ‚‚ZAJEDNO ZA ZAJEDNICU’’

Projekat Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” u saradnji sa NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja (AOC) sprovodi meru radnog angažovanja pod nazivom “Zajedno za zajednicu”. Mera radnog angažovanja sprovodi se u 6 jedinica lokalne samouprave (Vranje, Aleksinac, Kruševac, Kragujevac, Pirot i Subotica) sa ciljem da se poboljšaju uslovi života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih lica i ublaže posledice koje na njihov ekonomski položaj ima pandemija Covid19.

pročitajte više

12. 3. 2021.

Distribucija paketa hrane i higijenskih sredstava u naselju Zaga Malivuk

Beograd, 12. mart – U organizaciji Crvenog krsta Srbije i projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u podstandardnom naselju Zaga Malivuk, podeljeno je 127 paketa hrane i 127 paketa higijenskih proizvoda sa dezinfekcionim sredstvom, za 79 porodica.

pročitajte više

11. 3. 2021.

Nemačka razvojna saradnja i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog zajedničkim snagama ka inkluziji Roma

BEOGRAD, 10. marta – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ potpisali su danas sporazum o tehničkoj saradnji u okviru koje će intenzivirati rad na inkluziji Roma.

pročitajte više